De ce corupţia înfloreşte în spitalele din Moldova?


Ministerul Sănătăţii testează nivelul corupţiei în spitalele din ţară. De săptămâna viitoare, toţi pacienţii vor putea aprecia pe hârtie calitatea serviciilor prestate în clinici şi spitale. Autorităţile vor comanda un sondaj de opinie ca să ştie dacă pacienţii sunt satisfăcuţi de calitatea serviciilor oferite şi dacă s-au confruntat cu fenomenul luării de mită. Pentru acest sondaj vor fi folosite 20.000 de chestionare şi nu s-a menţionat în reportaj suma de bani care va fi cheltuită. Este de salutat dorinţa viceminisrului Sănătăţii Dul Mircea Buga care a recunoscut cu toată onestitatea că calitatea serviciilor medicale în ţară rămâne a fi nesatisfăcătoare chiar dacă pe parcursul acestui an doar au fost mărite investiţiile de câteva ori.

Criminalii nu sunt pedepsiţi

Este un lucru de salutat faptul că se face acest sondaj, dar dacă nu sunt pedepsiţi criminalii care se ascund în haine de medici, nu va fi rezolvată problema nici odată. Dumnezeu spune în Sfânta Scriptură:

Când se înmulţesc cei răi, se înmulţeşte şi păcatul, dar cei buni le vor vedea căderea. (Proverbele lui Solomon 29:16)

Deja sunt cunoscute şi mediatizate foarte multe cazuri de corupţie şi crime în spitalele din ţară, şi totuşi, nu am auzit încă nici odată să fie judecaţi aceşti aşa numiţi “medici” şi să fie pedepsiţi potrivit cu crimele săvârşite. Tocmai din pricina că nu sunt pedepsiţi, statul se arată neputincios şi slab în faţa lor lăsându-i să-şi dezvolte activitatea criminală şi să încurajeze pe alţii la aceste practici.

Medicii adevăraţi nu trebuie să protejeze pe criminali

Am mai auzit că de multe ori atunci când cineva din medici comite o crimă, ceilalţi medici îl apără şi caută să-l scape de închisoare. Oare ajută ei astfel pe aceşti oameni? La o lecţie de la Universitatea de Medicină, profesorul a povestit un caz când un aşa numit medic urologist, îşi făcea teza de doctorat şi a operat vizica urinară la este 20 de oameni din care mai mult de 10 nu aveau nevoie de ea. Medicul ştia din start, dat pentru că se apropia timpul ca sâ apere licenţa sa, a recurs la această mare crimă calicind atâţia oameni. Dacă ar fi fost pedepsit atunci, ar fi luat lecţie şi alţii, dar pentru că nu a fost pedepsit, alţii ca el ajung să fie încurajaţi la astfel de experimente. Profesorul de la Universitate a recunoscut în faţa studenţilor că ceilalţi medici au depus tot efortul ca să-l scape de închisoare pe acel criminal.

Mi-am pus întrebarea de ce nu se spune nimic despre pedepsirea criminailor a căror crimă a fost prezentată în reportajul care urmează…

Statul are responsabilitatea să pedepsească pe cei ce fac răul

Aşa spune Dumnezeu în Sfânta Scriptură când scrie:

Oricine să fie supus stăpânirilor celor mai înalte: căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Şi stăpânirile care sunt, au fost rânduite de Dumnezeu. De aceea, cine se împotriveşte stăpânirii, se împotriveşte rânduielii puse de Dumnezeu; şi cei ce se împotrivesc, îşi vor lua osânda. Dregătorii nu sunt de temut pentru o faptă bună, ci pentru una rea. Vrei dar să nu-ţi fie frică de stăpânire? Fă binele, şi vei avea laudă de la ea. El este slujitorul lui Dumnezeu pentru binele tău. Dar, dacă faci răul, teme-te, căci nu degeaba poartă sabia. El este în slujba lui Dumnezeu, ca să răzbune şi să pedepsească pe cel ce face rău. (Epistola lui Pavel către Romani 13:1-4)

Dumnezeu să le dea discernământ autorităţilor statului ca să pedepsească răul şi astfel să oprească înmulţirea păcatului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: