S-a încheiat a doua tabără de studiere intensivă a limbii Engleze EFNL 2008Astăzi, 8 august 2008, s-a încheiat a doua tabără de studiere intensivă a limbii Engleze organizată în cadrul şcolii “English for a New Life” din Moldova. Ca şi la prima tabără, am avut în total 225 participanţi.

Spre marea noastră bucurie, am avut la tabără 35 de profesori experimentaţi din Statele Unite ale Americii care au putut să lucreze în grupe foarte mici cu elevii şi aceasta a făcut tabăra deosebit de eficientă în ce priveşte însuşirea Englezei.

Erik Brewer a venit pentru prima dată în Moldova în anul 2000 ca să fie profesor la o tabără din cadrul şcolii noastre. Pe atunci era încă student la Delta State University din Mississippi. A continuat să vină în fiecare vară ca şi profesor şi apoi, s-au căsătorit cu Lenuţa Bivol care tot şi-a făcut studiile la acea universitate iar la absolvire au hotărât să vină în Moldova ca să slujească naţiunii noastre şi să umple acea mare nevoie de profesori pe care o avem în prezent. Astfel, Erik Brewer a activat în calitate de profesor la şcoala noastră şi a învăţat foarte bine limba română. Cu un an în urmă s-au întors în Statele Unite ale Americii unde Lenuţa a născut o fetiţă căreia i-au pus numele Ebigail. Ne-am bucurat foarte mult să-l vedem pe Erik din nou venit cu noi la tabără şi când s-a prezentat studenţilor noi de la şcoala noastră care încă nu-l cunosc a spus: “Mă numesc Erik şi sunt tată”. Peste câteva zile Erik va pleca la soţia şi fiica lui, dar a spus astăzi la despărţire că inima lui este aici, pe pământul Moldovei. Ce mult mă rog să treacă această dragoste din inima lui şi în inimile acelor mulţi tineri care ne părăsesc ţara acum, căutând un trai mai bun.

Dacă la tabăra trecută grupul de copiii au studiat un curs pentru copii, de data aceasta au horărât să-şi măsoare puterile cu cei maturi şi au ales să studieze cursul Predica de pe Munte în limba Engleză, iar Năstica, fiica noastră, a mers să le fie învăţătoare.

Profesorii de la şcoala noastră obişunesc să meargă în fiecare an la orfelinatul din Cupcini în timpul vacanţelor şi să petreacă timpul cu acei copiii învăţându-i lucruri folositoare din Cuvântul lui Dumnezeu şi engleză, computer, sport, etc. Felicia Djugostran este una din aceşti profesori şi acum, la tabără, am invitat şi un grup de băieţi de la orfelinatul din Cupcini, iar Felicia le-a fost profesoară şi i-a învăţat foarte bine.

Ca şi la primul schimb, am invitat la tabără un grup din 30 de profesori din şcolile publice din ţară. Împreună cu ei am studiat acelaşi curs “Predica de pe munte” şi un curs de tastare rapidă la computer. D-na Maria din satul Căpriana ne-a spus că a lucrat ca şi profesoară 41 de ani şi acum este prima dată când are posibilitatea să aibă o odihnă, fapt pentru care ne-a mulţumit mult. Ne-a mai spus D-na Maria că din cei 26 de profesori ai şcolii din Căpriana, 18 sunt deja ieşiţi la pensie, dar continue să lucreze. Ceilalţi profesori ne-au spus că şi în satele lor situaţia nu este diferită. Cu multă strângere de inimă le-am spus despre cele aflate la noutăţi că doar în anul de învăţământ care a trecut 2200 de profesori au părăsit şcolile.
Profesorii au rămas adânc impresionaţi când au văcut calitatea şi profesionismul instructorilor care i-au învăţat computerul şi care sunt încă eleve la liceu.

Anastasia, Aliona şi Cristina au fost pregătite de Artur Boicu, profesorul şcolii ScripTehInfo, şi acum predau la un nivel foarte înalt computerul.

În fiecare seară şi diminaţa am avut un program interesant de închinare împreună cu toţi participanţii la tabără.

Au venit să înveţe cu noi limba engleză şi slujitori ai bisericilor din ţară. Am rămas toţi uimiţi să vedem ce mare progres a făcut doar în 10 zile D-ul Iurie Groşin, pastorul bisericii din Stăuceni. La încheiere, D-lui putea să întreţină o discuţie cu oricine din profesorii americani prezenţi la tabără.

Am avut şi studenţi din Ukraina. Ludmila a venit din oraşul Belaia Ţerkovi, iar Maşa din Odessa.

Slăvim pe Dumnezeu pentru timpul frumos care ne-a oferit la această tabără şi pentru lucrurile adânci şi foarte folositoare pe care le-am învăţat pentru vieţile noastre. Mulţumim profesorilor din America şi din Moldova care au făcut posibilă această tabără. Dumnezeu să-i binevucânteze din plin.

SHARETHIS.addEntry({ title: „S-a încheiat a doua tabără de studiere intensivă a limbii Engleze EFNL 2008”, url: „http://www.moldovacrestina.net/tineri/s-a-incheiat-a-doua-tabara-de-studiere-intensiva-a-limbii-engleze-efnl-2008/” });

Anunțuri
Publicat în Tabere. Leave a Comment »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: