Alexandru cel Mare (356-323 î.Hr)


pompeii-art-alexander-great.jpg

Rege al Macedoniei (336-323 î.Hr). Fiul lui Filip al II-lea şi al Olimpiadei. Discipol al lui Aristotel. La 18 ani comandă cavaleria care învinge la Cheroneea (338 î.Hr) pe tebani. Iniţiază marea campanie împotriva Imperiului Ahemenid, inaugurată după trecerea Helespontului, cu victoria asupra armatei persane la Granicos (334 î.Hr). A murit în oraşul Babilon. Strateg genial în pregătirea bătăliilor, el a creat cel mai mare imperiu al antichităţii (cuprins între Marea Adriatică, Oceanul Indian, Dunăre, Munţii Caucaz şi Deşertul Nubiei), domnia lui marcînd începutul epoci elenistice. Întemeietor a peste 70 de oraşe care îi poartă numele.

În Biblie deasemenea este scris despre acest împărat viteaz: Dar se va ridica un împarat viteaz, care va stapîni cu o mare putere, va face ce va voi. (Bibliea, Daniel 11:3)

Deasemenea în Biblie este scris despre urmaşii lui:

Dan 11:5

Împaratul dela miaza zi va ajunge tare. Dar unul din mai marii lui va fi mai tare decît el, va domni întemeind o mare împaraţie.

Dan 11:6

Dupa cîţiva ani, se vor uni, fata împaratului dela miaza zi va veni ca nevasta la împaratul dela miaza noapte, ca sa faca o învoiala. Dar aceste mijloace de ajutorare nu vor avea nici o putere, oi nici celelalte mijloace ale ei nu vor putea ţine pept, ci ea va fi data la moarte împreuna cu alaiul ei, cu tatal ei oi cu cel ce s-a legat cu ea.

Dan 11:7

În vremea aceea însa se va ridica în locul ei un lastar din aceeao radacina cu ea, va veni împotriva ootirii Siriei, da, va intra în cetaţuia împaratului dela miaza noapte, va face ce va voi cu ea, va fi biruitor.

Dan 11:8

Va ridica va stramuta în Egipt, odata cu prinoii de razboi, chiar pe dumnezeii oi chipurile lor turnate, împreuna cu vasele lor scumpe de argint oi de aur. Apoi va lasa cîţiva ani în pace pe împaratul dela miaza noapte.

Dan 11:9

Acesta va porni împotriva împara?iei împaratului dela miaza zi, dar se va întoarce iarao în ţara sa.

Dan 11:10

Tot, fiii sai vor începe iar razboiul, vor strînge o mare mulţime de oşti, care va înainta, se va revarsa ca un rîu, care iese din matca, îl vor împinge iar înapoi pîna la cetaţuie.

Dan 11:11

Împaratul dela miaza-zi, mîniat de aceasta, se va lupta cu împaratul dela miaza-noapte; va ridica o mare ootire, dar ootile împaratului dela miaza-noapte vor fi date în mînile lui oi nimicite.

Dan 11:12

Atunci inima împaratului se va îngîmfa, va doborî zece mii, dar tot nu va birui.

Dan 11:13

Caci împaratul dela miaza-noapte se va întoarce va strînge o oştire mai mare de cît cea dintîi; dupa cîtava vreme, dupa cîţiva ani, va porni în fruntea unei mari ootiri bine înarmate.

Dan 11:14

În vremea aceea, se vor ridica mulţi împotriva împaratului dela miaza-zi, o ceată de nebuni din poporul tau se vor rascula, ca sa împlineasca vedenia; dar vor cadea.

Dan 11:15

Împaratul dela miaza-noapte va înainta, va ridica întarituri, oi va pune mîna pe cetaţile întarite. Oştile dela miaza-zi, nici chiar floarea oamenilor împaratului, nu vor putea sa ţina piept, nu vor avea putere sa se împotriveasca.

Dan 11:16

Cel ce va merge împotriva lui va face ce va voi, nimeni nu i se va împotrivi; el se va opri în ţara minunata, nimicind cu desavîroire tot ce-i va cadea în mîna.

Dan 11:17

Va pune de gînd sa ia în stapînire toata împara?ia lui, facîndu-se ca are gînduri curate cu el, îi va da pe fiica-sa de nevasta, cu gînd sa-l piarda; dar lucrul acesta nu se va întîmpla, nu-i va izbîndi.

Dan 11:18

Apoi îi va întoarce privirile înspre ostroave, va lua pe multe din ele; dar o capetenie va pune capat ruinii pe care voia el sa i-o aduca, o va întoarce asupra lui.

Dan 11:19

Apoi se va îndrepta spre cetaţuile ţarii lui; dar se va poticni, va cadea, nu-l vor mai gasi.

Dan 11:20

Cel ce-i va lua locul, va aduce un asupritor, în cea mai frumoasa parte a împaraţiei; dar în cîteva zile va fi zdrobit, anume nu prin mînie, nici prin razboi. (Biblia, Daniel 11:5-20)

Împărăţia lui este inclusă în visul lui Nebucadneţar pe care Daniel i la tălmăcit. Ea este a treia împărăţie care sunt coapsele de aramă ale statuiei visate de Nebucadneţar.

Preluat de pe http://universul.net

Un răspuns to “Alexandru cel Mare (356-323 î.Hr)”

  1. David Filat Says:

    Stii ca nui frumos sa copii fara voia stapinului, articolul acesta l-am mai vazut pe blog-ul Universul.net si ami multe.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: